log in






















— project
NOTARIAAT HOUGAERTS, TONGEREN

— ligging
Tongeren
— type
restauratie
— functie
cultureel
kantoor
— omschrijving
volledige restauratie, transformatie en herbestemming van een 19de eeuwse notariswoning
- restauratie van de daken, gevels en interieur
- eigentijdse toevoeging van een verdwenen glazen overkapping

Woning aan de Sint-Maternuswal met achterbouw langsheen de de Tieckenstraat.
Alleenstaand, neobarok enkelhuis van vier traveeŰn en twee bouwlagen onder een gebogen leien mansardedak met tentdakbekroning, daterend van omstreeks 1865. De fašade, met rechthoekige muuropeningen en een originele dubbele vleugeldeur in houtsnijwerk bestaat uit een kalkstenen gelijkvloers en een bakstenen verdieping. Een centrale risaliet wordt beklemtoond door een smeedijzeren balkon en een rondbogig fronton, centraal onderbroken door een groot dakvenster. De zijtraveeŰn zijn bekroond met oeil-de-boeufs. De gevel wordt afgelijnd met een entablement, sober versierd met saterkopjes, en een houten kroonlijst op modillons. Zij- en achtergevels zijn volledig in baksteen afgewerkt. De aanbouw langsheen de de Tieckenstraat werd gerealiseerd vanaf 1874 en omvat vroeg-20ste-eeuwse elementen in pseudo-vakwerkstijl. Langsheen de wal is vanaf de voorhof een bakstenen tuinmuur bewaard gebleven, die zich uitstrekt tot aan de directeurswoning van de voormalige jongensschool.

De stadsvilla is aan de Maternuswal voorzien van een gekasseide voorhof en een uitgestrekte tuin, die in 1865 nog achter het huis door tot aan de de Tieckenstraat doorliep. Langsheen de wal is vanaf de voorhof een bakstenen tuinmuur bewaard gebleven, die zich uitstrekt tot aan de directeurswoning van de voormalige jongensschool. De tuin maakt niet alleen historisch, maar ook traditioneel onlosmakelijk deel uit van het 19de eeuwse complex. Doordat de tuin het tot standkomen van een gesloten straatwand heeft verhinderd, wordt bovendien een schitterend uitzicht geboden op de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Na de restauratiewerken zal het gelijkvloers en een deel van de verdieping als notariaat fungeren en de eerste verdieping en zolder als woonst. De kelder wordt ingericht als archief voor het notariaat. De huidige 20ste eeuwse achterbouw ruimt plaats ten voordele van de tuin en een eigentijds paviljoen/ vergaderzaal op de plaats van de 19de eeuwse veranda. De voortuin (= huidige parking) wordt opnieuw beplant met rozen en aan de stoep afgebakend met een metalen hekwerk.

Bij het originele hoofdgebouw werd het mansardedak, het balkon, de gevels en het buitenschrijnwerk gerestaureerd. Het historische interieur werd maximaal gevaloriseerd en hersteld.

Op het gelijkvloers werd in de hal een glazen tochtsas voorzien en een losstaand meubel met de receptie en hellende vlakken als verbinding tussen de vloerniveau's.

Ten behoeve van de verticale circulatie werd op sobere wijze een ge´ntegreerde lift voorzien. Bij de restauratie van de vloeren, muren en bepleisteringen werden al de technische kabels en leidingen weggewerkt. De centrale verwarming, sanitair, keuken en elektrische installaties werden vernieuwd.

De houten roosteringen werd hersteld en de plankenvloeren gerestaureerd. De beschadigde stucwerklijsten van de plafonds zijn plaastelijk bijgewerkt met het originele profiel. Bij de restauratie van de monumentale hoge binnendeuren werd al het originele hang- en sluitwerk gerecupereerd. De natuurstenen haarden verkeerden nog in een zeer goede staat. Het schilderwerk werd vernieuwd op basis van de historisch aanwezige afwerking. Het neobarokke karakter van het interieur werd maximaal bewaard.

De storende 20ste eeuwse achterbouw werd afgebroken zodat de binnenkoer opnieuw de oorspronkelijke verhouding kreeg en in relatie komt te staan met de tuin. Op de plaats van een vroegere Jugendstil-veranda werd een eigentijds volume opgericht met een koperen dak- en gevelbekleding.

Het platte dak boven het ÚÚnlaagse bijgebouw aan de de Tieckenstraat werd vervangen door een passender zadeldak met koperbekleding en een ge´ntegreerd dakterras ten behoeve van de woonst. Op het tweelaagse bijgebouw werd een lichthellend koperen dak geplaatst met een lichtstrook in aansluiting tegen de oorspronkelijke hoofdbouw.