log in


— project
STADHUIS, BILZEN

— ligging
Markt, Bilzen
— type
restauratie
— functie
kantoor
overheid
— omschrijving
volledige restauratie van het monumentale 17de eeuwse stadhuis in Maasstijl. “Oud en nieuw in harmonie” : vanuit de praktische noden van het gemeentebestuur en met zoveel mogelijk respect voor het historische karakter van het gebouw, werden volgende nieuwe functies aan de lokalen toebedeeld:

In de gewelfde kelders zijn 2 tentoonstellingslokalen en sanitair geďntegreerd. Op het gelijkvloers : op het gelijkvloers zijn de diensten van het Bilzense V.V.V. ondergebracht. De originele schouw, het troggenplafond en de maaskalkstenen vloer zijn historische getuigen die nu ten volle tot hun recht komen.

De bestaande houten binnentrap was niet authentiek, minderwaardig en bovendien volledig aangetast. Daarom werd besloten tot het ontwerp van een nieuwe trap in een sobere actuele vormgeving met natuurlijke materialen: een stalen structuur, eikenhouten tredes, een inox-leuning en inox-spankabels als transparante centrale invulling. De houten tredes werden samengesteld uit geschaafde en ruwe stukken hout: een perfecte harmonie tussen oud en nieuw. Deze hedendaagse, doch tijdloze trapconstructie, verbindt nu op een neutrale wijze de verschillende historische niveau’s.

Op de tweede verdieping is de trouwzaal ondergebracht. Enkele storende tussenwanden zijn hier verwijderd en rondom de trappenhal is een transparante sas ingebracht waardoor muren en plafonds versmelten en het ruimtelijk karakter versterkt wordt. Het glas is gedeeltelijk gezandstraald om het trouwgebeuren een zekere privacy te verlenen. Een voorzetwand, geschilderd in een rozige accentkleur, prononceert de langgerekte trouwtafel. Onder twee sobere glazen stolpen wordt een replica van de historische grafschat van Eigenbilzen gepresenteerd.

Om de prachtige eikenhouten dakconstructie maximaal zichtbaar te houden en tegelijk te voldoen aan enkele functionele vereisten, werden in de zolderruimte 2 sobere cilindervormige volumes ontworpen. In het ene zijn de toiletten ondergebracht, het andere fungeert als keuken. Het meubilair werd ontworpen door Veronique Lambrechts en Vittorio Simoni.