log in
— project
SMOKKELMOLEN, KANNE

— ligging
Kanne (Riemst)
— type
restauratie
— functie
cultureel
residentieel
eengezinswoning
— omschrijving
Het project betreft de restauratie en het opnieuw maalvaardig maken van de Smokkelmolen naast de Jeker. In het molengebouw en de tegenovergelegen schuur wordt opnieuw een woonst voorzien, alsook een gastenverblijf. De molengebouwen zijn beschermd als monument.

Molenmechaniek:
De molen wordt opnieuw maalvaardig gemaakt en zal ook gebruikt worden om groene stroom op te wekken. Aan de buitenzijde van het molengebouw zal opnieuw een wateraanvoergeul worden gerealiseerd. Daartoe wordt een ondergrondse betonnen koker geplaatst die aanvangt stroomopwaarts van de bestaande regelbare dam van de VMM en die vanaf het midden van de schuur overgaat in een open watergeul die doorloopt onder de voetgangersbrug tot aan het nieuwe onderslagwiel. De riviergevel van het molengebouw wordt opnieuw vrijgegraven en de strekdam gerestaureerd. In de molenkamer wordt de vloer opnieuw verlaagd en er wordt een nieuwe horizontale as geplaatst. De mechaniek van de 3 maalgangen wordt maalvaardig gerestaureerd.

Molengebouw:
Het gebouw wordt volledig gerestaureerd. Het noordelijk aangebouwde volume wordt verwijderd en vervangen door een strakke eigentijdse nieuwbouw met de inkomsas en de keuken die uitgeeft op een deels zwevend terras boven de Jeker.

In de molenruimte worden nieuwe strakke metalen trappen met houten treden geplaatst. De recente tegelvloeren worden vervangen door een neutrale gladde betonvloer. De andere recente aankledingen van de vorige eigenaar-antiquair worden verwijderd. Het betreft vooral de lambriseringen, het binnenraam, bepaalde deuren, haarden, valse plafonds, inbouwkasten De trapafkasting tussen de eetkamer en woonkamer wordt verwijderd en de trap wordt doorgetrokken naar de ondergelegen kelder. De houten vloerroosteringen worden gerestaureerd. De binnenmuren worden hersteld en de scheuren verankerd. De muren worden ook behandeld tegen opstijgend vocht. De aangetaste binnenbepleisteringen worden vernieuwd en tegen de buitenmuren wordt een thermisch isolerende kalkpleister aangebracht. Het troggenplafond boven de zitkamer blijft behouden. De haarden worden op een strakke eigentijdse wijze afgewerkt en voorzien van een ingewerkte rookafvoer voor plaatsing van een cassette. Het sanitair wordt vernieuwd en de dichtgemetselde doorgang naar de molenkamer opnieuw geopend. De wanden worden geschilderd met een dampopen verfsysteem.

Op de verdieping en zolder worden de houten roosteringen gerestaureerd. De recente houten trappen worden vernieuwd door strakke stalen trappen met houten tredes en fijne stalen leuningen.

De gewelfde kelders worden uitgediept om ze toegankelijk en functioneel te kunnen maken. De mergelstenen gewelven en wanden worden gerestaureerd.